neljapäev, 7. august 2014

Peidetud Belgia piste

Sain ühe Belgia pistes köite ka tehtud lõpuks. Käsitöölise soovituslik oskus (ilmselt). :)

Leila käis mõnda aega tagasi Mailise juures märkmiku tegemise koolitusel. Mul oli ajaga veidi kitsas käes ja no mis seal salata, eks ma olen seda teemat Youtube'i pidi edasi ja tagasi kerinud kah. 
Nüüd Leilal külas käies vaatasin tema tehtud märkmikku ja eks sõrmed sügelesid - pidin ära proovima.
Leila jagas mulle kokkuvõtet õpetusest, lugesin selle läbi ja lõikasin A5 formaadile sobivad tükid välja (suuremad siis kui Leilal olid). Panin õhtul siis ruttu-ruttu näpud tööle ja lasin Makul ka magneti kinnitada ja augud teha ja kuna seda sai tehtud söögitegemise kõrvalt (nii põnev oli ju), siis muidugi said augud valesti ja magnet viltu :D Aga mõte on see, mis loeb, ja ära tegin!

Teise märkmiku tegin korralikult, rahulikult, aga sisusid praegu sisse õmmelda ei viitsinud. Mhmh, laiskus! Igatahes on mul nüüd riiulis kaks oma Belgia moodi pistetud märkmikku. Eks ma ürita neile rakenduse ka leida. :)

Keelekiiks:
(Muide ma üritasin EKI abil saada kinnitust sellele, et see Belgia piste ikka suure tähega käib. Ise kirjutaksin selle esimese hooga väikesega aga no keelenõu puhkab veel tuleva nädalani ja nii ma olengi 50% kindel. Igatahes reeglistikus on kirjas, et kohanimed kirjutatakse läbiva suurtähega, välja arvatud liigisõna. Aga segadusse ajab kenasti üks märkus: Rahvuskuuluvuse märkimiseks (erinevalt kohakuuluvusest) võib kohanime omastava käände väikese tähega kirjutada ka mõnedes muudes ühendites: eesti kirjandus, kodueesti kunstnik. Näiteks kui kirjutame väikese tähega prantsuse maalikunstnik, siis tahame sellega märkida, et ta on prantsuse rahvusest, või toonitada, et ta esindab prantsuse rahvuslikku maalikunsti; vrd Prantsuse maalikunstnik = Prantsusmaa maalikunstnik, maalikunstnik Prantsusmaalt. 
Nii et siis trallallaa, ongi jama majas! :D Kas on tegemist siis belglaste pistega või Belgias kasutusel oleva pistega...pistab-pistab. Kahtluse korral soovitatakse aga kasutada suurtähte. Ma praegu kahtlen! Aga kui 11. augustil telefonile vastaja(d) jälle kohal on, siis saab ehk asjasse selgust).

4 kommentaari:

  1. Lõpuks jõudsin selle postituse lugemiseni ka. Istus mul tükk aega postkastis. Väga ilusad tulid välja :)
    Ja keelenõu on jube kasulik :D Peaksid rubriigi tegema ja iga nädal käsitöö kõrval mõne keelenõu postitama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Varsti pean jah blogi käsitööst keelenõuks ümber nimetama, sest esimest ei jaksa tehagi. :D

      Kustuta
  2. FANTASTILINE, rõõm näha, et esimene kord on sul nii korralik tulnud!
    Osad ei saavuta sellist korrektsust peale 10-t ka ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, rõõm kuulda. Aga eks ma ole liimi, papi ja paberiga juba omajagu harjutanud ka. Aitäh-aitäh! :)

      Kustuta